efsu
Subotica

Home    |   O Fakultetu    |   Nastava   |   Ispiti    |   Obaveštenja

Vaša pozicija:     Home   O Fakultetu     O Subotici i Novom Sadu

Webmail
Studenti
Nastavnici
Studentski web servis
Studentski web servis
Pretraga baze podataka biblioteke
Biblioteka (pretraga)
English

 

English
Kontakti Kontakti
Kako do nas? Kako do nas?
Mapa sajta Mapa sajta

O Subotici i Novom Sadu

Subotica

Subotica je drugi po veličini grad u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, smešten na krajnjem severu zemlje, uz granicu s Republikom Mađarskom. Subotica se nalazi na rubu srednje Evrope i Balkana, na zvezdi puteva koji vode na sve četiri strane sveta, pored međunarodnog puta E75. Sudbinu grada, tokom istorije, bitno je određivao položaj na granici dve sukobljene sile Ugarske i Turske. Usled toga su se gospodari grada često smenjivali, kao i imena grada. Grad je smešten na plodnoj peščari koja se proteže severno od grada, koju karakterišu vinogradi i voćnjaci, i oranicama, koje se nalaze na južnom području od grada. Grad ima oko 100.000, dok sa obližnjim mestima ima oko 140.000 stanovnika. Veoma je prepoznatljiv po svojoj multietničnosti, multikulturalnosti i velikoj tolerantnosti građana. U njemu žive brojne nacionalnosti: Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci i drugi. Grad krasi Gradska kuća, najveća i po mnogima najlepša građevina Subotice. Pored Gradske kuće, arhitektonski ukras Subotice su crkve, koje joj pored još nekoliko objekata u centru grada daju poseban pečat. Subotica je povezana dobrim javnim komunikacijama sa starim letovalištem, banjom i jezerom Palić, udaljenim šest kilometara od grada, glavnom turističkom destinacijom ovog područja.

 

Početak stranice Na početak stranice

 

Novi Sad

Na obali reke Dunav, smešten je Novi Sad, glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine, i drugi po veličini grad u Republici Srbiji. Grad ima oko 250.000, a s bližom okolinom više od 320.000 stanovnika. Novi Sad je tradicionalno gostoljubiv, privredni, kulturni i sportski centar Pokrajine, kojeg su na temeljima bogate kulturne baštine i privrednog rasta gradili uvek duhovno ambiciozni građani ovog grada. U njemu su živele i radile brojne istaknute osobe privrednog, kulturnog i sportskog života zemlje. Ovaj grad karakterišu i impozantni i brojni spomenici kulture i veoma interesantne građevine iz različitih istorijskih perioda. Posebno se mora istaknuti Petrovaradinska tvrđava, koja datira, u današnjem izgledu, iz 1692. godine, a koja je najprepoznatljiviji i najatraktivniji motiv grada. U ovom gradu su smeštene sve značajnije institucije Pokrajine, a takođe u njemu se održavaju i značajne kulturne i sportske manifestacije.

Posebno geografsko obeležje grada je i obližnja Fruška gora, planina oivičena Dunavom i sremskom ravnicom koja se pruža do reke Save. Na njoj se nalazi jedan od najsadržajnijih nacionalnih parkova u Evropi. Pored očuvanih šuma, ekosistema, geomorfoloških celina i antropogenih vrednosti, na Fruškoj gori se nalazi i veliki kompleks od 16 očuvanih srpskih pravoslavnih manastira iz perioda od XV do XVIII veka, zadužbina srpskih despota.

 

Početak stranice Na početak stranice