CSJ
efsu

Home    |   O Centru    |   ECL ispit

Vaša pozicija:     Home     ECL ispit  

Kontakti Kontakti
Kako do nas? Kako do nas?
Mapa sajta Mapa sajta

Šta je ECL ispit?

ECL - ispit je međunarodno priznat ispit za proveru znanja stranih jezika. Ispit je nastao 1992. godine na inicijativu Evropskog Saveta za jezike uz podršku ERASMUS i LINGUA programa sa ciljem da se stvori jedinstven ispit iz znanja stranih jezika za sve članice Evropske Unije. Sedište organizacije se nalazi u Republici Mađarskoj, u Centru za strane jezike pri Univerzitetu Pečuj u Pečuju. Osnovni zadatak ovog Centra je da koordinira izradu testova i sprovođenje ECL - ispita u Evropi, SAD i Argentini.

U samom ECL sistemu nalaze se engleski, nemački, poljski, mađarski, ruski, rumunski, slovački, bugarski, hrvatski, italijanski, estonski, češki, litvanski i srpski jezik. Države u kojima se ovi jezici govore poseduju svaka po jedan nacionalni ECL centar i veći broj podcentara.

U Srbiji je nacionalni centar za srpski jezik Centar za strane jezike pri Ekonomskom fakultetu Subotica, sa aktivnim podcentrom u Senti.

 

Šta se proverava ECL ispitom?

ECL ispitom se proverava znanje stranog jezika u četiri jezičke veštine koje su podeljene na usmeni deo i pismeni deo ispita. Usmeni deo čine razumevanje teksta na sluh i govor, a pismeni deo razumevanje pročitanog teksta i pisanje. Pored diplome iz kompletnog ispita, ECL diploma se može steći i posebno iz usmenog dela ondosno posebno iz pismenog dela.

ECL testovi proveravaju gramatiku u okviru pisanja. Veština prevođenja se ne proverava.

 

Početak stranice Na početak stranice

Na koji način se polažu testovi?

Svaki test se sastoji iz dva dela.

A. U okviru pismenog dela ispita, kandidat rešava dva testa:
1. Test za proveru razumevanja pročitanog teksta (sadrži dva zadatka)
2. Test za proveru pisanja - kandidat piše dva sastava.

B. U okviru usmenog dela:
- kandidat rešava jedan test razumevanja teksta na sluh (dva zadatka)
- proverava se govor: predstavljanje, opis slike i razgovor na zadatu temu.

 

Početak stranice Na početak stranice

Koji nivoi znanja se proveravaju ECL ispitom?

Proveravaju se nivoi znanja stranog jezika utvrđeni od strane Evropskog Saveta, označeni kao A2, B1, B2, C1.

Nivo A2

Nakon uspešno položenog ispita na nivou A2 Vi ste već dobar turista: možete da pitate, razumete jednostavnija pitanja, da idete u kupovinu, da poručujete jelo i piće u restoranima, da razumete natpise, jednom rečju: ne može Vas niko „preći“.

Nivo B1

Nakon položenog ispita na nivou B1 možete već poprilično dobro da se sporazumevate sa kolegama na poslu (ako radite u sredini sa ljudima kojima je maternji jezik onaj koji ste vi savladali kao strani jezik), da slušate i razumete radio i TV - emisije, čitate novine ili pak da razumete neki film u bioskopu ili predstavu u pozorištu.

Nivo B2

Nakon položenog ispita na nivou B2 možete već da studirate u zemlji čiji jezik ste učili. Upoznali ste strukturu ovog jezika, razumeli njegovu logiku i verovatno ga i zavoleli. Polako ćete moći i da uživate u književnosti na tom jeziku, razumećete obaveštenja na železnici i razgovor na ulici. Jednom rečju: osećaćete se kao kod kuće.

Nivo C1

Pošto ste položili ispit na nivou C1 postali ste ravnopravan sagovornik izvornih govornika. Vi već govorite, čitate, pišete kao i oni. Sa njima možete da učite, istražujete, radite. Bez ikakvih teškoća možete da produbljujete svoja znanja o kulturi, književnosti i istoriji tj. o prošlosti i sadašnjosti zemlje čiji jezik učite.

 

Početak stranice Na početak stranice

Da li osoblje Centra može uticati na ishod ispita?

Ne. Testovi se sastavljaju u nacionalnim centrima i u njima se i pregledaju (na primer, testovi iz engleskog jezika se sastavljaju i pregledaju u Engleskoj, testovi iz nemačkog jezika u Nemačkoj itd). Testovi stižu iz Centrale u Pečuju na sam dan ispita i nakon ispita se svi testovi (kako iskorišćeni tako i neiskorišćeni) odmah šalju DHL poštom nazad za Pečuj.

Radnici Centra su samo dežurni (izuzev kod provere govora) i ne smeju da prilaze kandidatima za vreme polaganja ispita, niti da daju uputstva. Sva potrebna uputstva su napisana na test-listićima.

Provera govora se snima i šalje u Centralu u Pečuju. Ispitivači imaju samo delimičan uticaj na krajnji ishod ovog dela ispita.

 

Početak stranice Na početak stranice

Koliko vremenski traje ispit?

Vreme trajanja ispita određeno je brojem kandidata koji su se prijavili za polaganje u datom terminu. Iz iskustva možemo zaključiti da ispit nikada ne traje manje od 4 sata. Predlažemo da za polaganje ECL ispita planirate ceo dan.

 

Početak stranice Na početak stranice

Iz kojih udžbenika treba pripremati ispit?

Iz bilo kojih udžbenika koji razvijaju komunikativnu kompetenciju kandidata (sve četiri jezičke veštine: razumevanje teksta na sluh, govor, razumevanje pročitanog teksta, pisanje), na primer, Headway za engleski jezik (ili ekvivalenti udžbenik), odnosno, Themen aktuell za nemački jezik (ili ekvivalentni udžbenik) itd.

 

Početak stranice Na početak stranice

Koje teme su predviđene za polaganje ispita?

 

 

Početak stranice Na početak stranice