Home

Srpski

English

Deutsch

  Home  |  Alapképzés  |  Vizsgák  |  Értesitések  |  Tanszékek  |  Továbbképzési tanulmányok  |  A honlap térképe


  :: A Karról

  :: Tanterv

  n Szabadka - Európa kapuja

  :: Címek

 

 

 

Szabadka

Szabadka a Vajdaságban, Szerbia legészakibb részén a szomszédos Magyarország határa mellett terül el. A város Újvidéktől 100, Belgrádtól és Budapesttől pedig egyaránt kb. 175 km-re helyezkedik el. Történelmi források 1391-ben említik először Zabotka néven, noha ismeretes, hogy e térségben már sokkal korábban is létezett település. Szabadka sorsát sajátságos földrajzi helyzete, az Osztrák-Magyar Monarchia és a Török Birodalom határán való földrajzi fekvése határozta meg. 

 

Gyorsan fejlődött és már 1864-ben kiépült az első vasútvonal, majd az első korszerű ipari létesitmény  (1879),  a gázművek (1890),  a villanytelep (1896),  a Városi Könytár (1846), a színház (1854) és a város életében sok jelentős egyéb intézmény. Az első iskolát 1743.-ban nyitották, az első egyetemi kart 1920-ban alapitották, az első orvos még 1770-ben érkezett  városunkba. Az első sportegyesületet 1864-ben alapitották, az első „mozgóképeket” pedig 1902.-ben mutatták be.

 

A várostól néhány kilóméterre elhelyezkedő Palicsi tó ismert és igen szép kiránduló- és üdülőhely.

  

Szabadka ma korszerű város, a közlekedés és a művelődés révén összeköttetésben áll minden európai országgal, a belgrádi és budapesti repülőtereken keresztül pedig az egész világgal. Lakosainak száma több mint 100.000. Szabadka Észak-Bácska művelődési, oktatási, tudományos, gazdasági és sportközpontja. Sz elelmiszer ipar, a vegyipar, az épitőipar, a fémipar, a textilipar, a bőr- és cipőipar, elektronikai berendezések gyártása és a bútorgyártás gazdasága legfejlettebb ágazatait képviselik.

 

További linkek:

www.subotica.com

www.subotica.co.yu

www.subotica.net

www.subotica.org

www.photonino.com