2005. očima Fakulteta


Na početku 2006. želimo da se osvrnemo na najznačajnije događaje koji su obeležili prethodnu kalendarsku godinu. Uz uverenje da će zajedničkim radom naredna godina biti još uspešnija, ne smemo zaboraviti sve dobre stvari koje su nam se mesile u prethodnoj. Mnogi od ovih događaja su predstavljali početak nekih potpuno novih i veoma značajnih aktivnosti za razvoj Fakulteta, a svi predstavljaju nova iskustva koja će nesumnjivo biti ugrađena u dalje poslovanje. 
 
 
Mart 
predstavlja mesec u kome je Ekonomski fakultet Subotica usvojio novi studijski plan i programe, prema načelima Bolonjske i Lisabonske deklaracije, i uveo novu departmansku organizaciju sa konsalting centrima. Budućim studentima ponuđeno je trogodišnje osnovno akademsko obrazovanje, četvorogodišnje i petogodišnje poslediplomsko obrazovanje, na ukupno 9 smerova i 13 usmerenja, sa preko 200 disciplina. Organizovano je sedam konsalting centara i to:
- Centar za strane jezike
- Centar za poslediplomske studije i inovaciju znanja
- Centar za međunarodnu saradnju
- Centar za nacionalne i međunarodne projekte
- Centar za upravljanje kvalitetom
- Informaciono-dokumentacioni centar (INDOK) 
- Sportsko-rekreativni centar 

 
April
Krenula je promotivna kampanja za upis studenata na prvu godinu studija u akademskoj 2005/06 godini. Slogani upisa ’’Stvori sebi nove mogućnosti’’ i ’’Korak brže, korak dalje’’ zamišljeni su kao direktna asocijacija na ponuđenu mogućnost da svaki student kreira vlastita znanja birajući alternativne izborne predmete, kao i na mogućnost da osnovne studije privedu kraju za tri godine, ali i da dodavanjem jedne, ili dve godine studija, steknu specijalistička, odnosno master zvanja. 

Potpisan je ugovor sa Evropskim konzorcijumom za strane jezike ECL, kojim je Fakultet postao nacionalni koordinator aktivnosti na evropski priznatim sertifikatima za strane jezike i ujedno uveo srpski jezik u porodicu stranih jezika za testiranje.

 
Maj
Trogodišnja saradnja Ekonomskog fakulteta Subotica i Portland State University, Portland, Oregon, USA uspešno je privedena kraju. Rezultat je 15 asistenata i profesora Ekonomskog fakulteta u Subotici koji su imali priliku da borave jedan trimestar na ovom američkom univerzitetu, kao i više od 20 predavača sa ovog američkog univerziteta koji su u toku tri godine održali programe inovacije znanja za studente Ekonomskog fakulteta Subotica, kako u Subotici, tako i u Novom Sadu. Poseban program inovacije znanja organizovan je za mlade privrednike iz okruženja. Oba partnera izrazila su nameru da tokom 2006. godine realizuju sličan program u toku jednog semestra. 

Krajem meseca maja Ekonomski fakultet Subotica organizovao je jubilarni 10. Internacionalni naučni simpozijum "Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu", sa temom: Poslovni procesi, učenje i razvoj i kontekstu strategijskog menadžmenta. Na skupu je učestvovalo preko 120 učesnika, iz: Srbije i Crne Gore, Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Rumunije, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Tokom naučnog skupa potpisani su novi i produženi postojeći bilateralni ugovori sa fakultetima iz Temišvara, Arada, Bratislave, Celja, Prilepa i Osijeka.

 
Jul
je obeležio jedan od najuspešnijih upisnih rokova. Ekonomski fakultet Subotica upisao je 1024 studenta. 

Fakultet je potpisao ugovor o partnerstvu na izradi projekta Strategije razvoja grada. 

 
Oktobar 
je doneo početak nastave za generaciju 2005/06. koja studije sluša po novom studijskom planu i programu. 

Potpisan je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa nacionalnom informatičkom asocijacijom JISA, koji omogućuje Fakultetu da postane jedan od najvećih testnih centara za evropsku vozačku dozvolu u oblasti informacionih tehnologija ECDL. Ujedno, uvode se ECDL sadržaji u studijski program vežbi na pojedinim predmetima i tako omogućuje studentima da stiču veštine na evropski standardizovan način. 

 
Novembar
Na Ekonomskom fakultetu Subotica je u znaku početka rada jednog dela formiranih centara. Centar za strane jezike i Informaciono-dokumentacioni centar ponudili su atraktivne programe kurseva sticanja međunarodno priznatih certifikata poznavanja stranih jezika (ECL), odnosno vladanja računarskim tehnologijama (ECDL). Programi su dosptupni kako studentima, tako i zainteresovanoj javnosti. 

Istovremeno, formirani su kartoni istraživača u Centru za nacionalne i međunarodne projekte. 
 
 
Decembar
Sredinom decembra Ekonomski fakultet Subotica je investirao preko milion dinara u novu informatičku opremu. Dve trećine ovog iznosa je obezbedila Autonomna pokrajina Vojvodina, odnosno Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu. Računarska oprema je raspoređena u dve informatičke laboratorije sa po 10 računara, marke Hewlett-Packard. Računajući novonabavljenu opremu Ekonomski fakultet raspolaže sa osam informatičkih laboratorija, u Subotici i na Odeljenju fakulteta u Novom Sadu, sa preko 130 personalnih računara.