23. jun 2006. 
   
Ekonomski fakultet Subotica svečano ispratio najmlađu generaciju diplomiranih ekonomista
  
  
Velika većnica Gradske kuće u Subotici bila je mala da ugosti najmlađu generaciju diplomiranih ekonomista, kao i njihove roditelje, rodbinu i prijatelje koji su došli da im čestitaju. 225 najmlađih diplomiranih ekonomista, koji du diplomirali od novembra 2005. godine do juna 2006. godine, pridružilo se velikoj porodici od ukupno 12188 studenata koji su svoju diplomu stekli na Ekonomskom fakultetu Subotica. 
 

  
Ova generacija diplomiranih ekonomista se ipak razlikuje od svih dosadašnjih po tome što su uz svoju diplomu dobili i dodatak diplomi. Dodatak diplomi je dokument komplementaran diplomi visokoškolske institucije. Njegova namena je da pruži detaljni uvid u nivo, prirodu, sadržaj, sistem i pravila studiranja, kao i postignute rezultate tokom studija. Razvijen je na bazi principa ECTS sistema, i po svojoj osnovnoj postavci pripada filozofiji razvoja ovog sistema i njegovim opštim ciljevima.Cilj uvođenja ovog dodatnog dokumenta je poboljšanje međunarodne transparentnosti i omogućavanja lakšeg akademskog i profesionalnog priznavanja, prepoznavanja i procene postignute kvalifikacije u određenom uspešno okončanom studijskom programu.
  
Informacije koje ovaj dokument pruža upravo daju mogućnost da različiti korisnici (druge akademske institucije u zemlji i inostranstvu, poslodavci, državne institucije, stručne asocijacije...) donesu sopstveni sud i procenu stručnosti, vrednosti i upotrebljivosti usvojenih znanja i veština i stečenih profesionalnih iskustava tokom studija svakog studenta.
  
Dokument je pripremljen na bazi osnovnog modela koji je utvrdila zajednička radna grupa Evropske Komisije, Saveta Evrope i UNESCO.
  
Ovaj dokument omogućava upoređivanje diploma i u njima naznačenih akademskih stepena/kvalifikacija stečenih u različitim sistemima visokoškolskog obrazovanja, pa time i njihovo lakše priznavanje u inostranstvu. Olakšava prohodnost studenata ka višim stupnjevima obrazovanja na univerzitetima širom sveta i zapošljavanja na sve širem tržištu radne snage.
  
Ekonomski fakultet Subotica izdavanjem dodatka diplomi za svoje studente daje mogućnost objektivne procene i prepoznatljivosti kvalifikacija koje se stiču kroz određene akademske programe. Olakšava zapošljavanje svojih studenata na nacionalnom i internacionalnom nivou. 

Više fotografija na: http://www.subotica.info/eventview.php?event_id=10987