11. septembar 2009. godine

Doktorske studije na Ekonomskom fakultetu Subotica...


Ekonomski fakultet Subotica od akademske 2008/09. godine organizuje doktorske studije na studijskim programima Ekonomija, Menadžment i biznis, i Poslovna informatika. Doktorske studije predstavljaju nov model sticanja najvišeg akademskog zvanja – zvanja doktora nauka, ali se oslanjaju na dugu tradiciju koju Fakultet ima u obrazovanju doktora ekonomskih i informatičkih nauka na ovim prostorima.

Do sada je na Ekonomskom fakultetu Subotica odbranjeno preko 200 doktorskih disertacija. Disertacija mr Darka Pantelića, asistenta angažovanog za naučnu oblast Marketing, nastala je kao rezultat internacionalizacije aktivnosti Fakulteta i rada na povezivanju sa istovrsnim, vodećim institucijama iz inostranstava. Mr Darko Pantelić boravio je 2003. godine na stručnom usavršavanju na Portland State University, Portland, Oregon, SAD. Ideja za izradu doktorske disertaciju „Specifičnosti marketinga farmaceutskih proizvoda“ (The Specific Features of Pharmaceutical Marketing) nastala je upravo tokom boravka na ovom univerzitetu, a tokom izrade disertacije kandidat je imao prilike da se konsultuje sa prof. dr Tom Gilpatrick-om koji je ujedno bio i član komisije za ocenu i odbranu doktorske disertacije. U ime Univerziteta u Novom Sadu i Ekonomskog fakulteta u Subotici, realizaciju ideje podržali su rektorka novosadskog univerziteta prof. dr Radmila Marinković Nedučin i dekan Ekonomskog fakulteta Subotica prof. dr Božidar Leković, sklapanjem ugovora o saradnji između Univerziteta u Portlandu i Univerziteta u Novom Sadu.

Ekonomski fakultet Subotica će i dalje nastojati da aktivno pronalazi mogućnosti da se studentima doktorskih studija omogući saradnja sa eminentnim profesorima sa partnerskih univerziteta kako bi se unapredio kvalitet doktorskih studija i otvorile nove mogućnosti za saradnju i istraživanje.