15. septembar 2009. godine


Uspešno implementiran GEM projekat u 2009. godini...


Ekonomski fakultet Subotica sredinom septembra 2009. godine uspešno je implementirao i okončao po treći put međunarodni projekat GEM. Istraživanje na ukupnoj populaciji obuhvatilo je 2200 domaćinstava na teritoriji cele Republike Srbije na osnovu stratifikovanog uzorka formiranog na osnovu broja stanovnika po administrativnim okruzima. Poseban segment istraživanja predstavlja i ekspertski intervju sa 36 stručanjaka iz oblasti za koje se smatra da ključno utiču na preduzetničku klimu unutar jednog nacionalnog prostora: finansijska podrška, državna politika, državni programi, obrazovanje i obuka, istraživanje i razvoj, komercijalna infrastruktura, tržište, kultura i socijalne norme.

GEM projekat je međunarodni projekat, koji je iniciran 1998. godine, a u koji je do sada bilo uključeno preko 60 država širom sveta. Glavni cilj projekta je praćenje i razvijanje indikatora kojima se meri preduzetnička aktivnost na nivou nacionalne ekonomije. GEM projekat svake godine rezultira objavljivanjem indikatora ukupne preduzetničke aktivnosti i preduzetničke klime, u obliku izveštaja globalnih rezultata (svih uključenih zemalja), te izveštajem analize nacionalne preduzetničke aktivnosti svake pojedine zemlje uključene u projekat.

Nacionalni tim očekuje da se uskoro publikuju rezultati istraživanja i postanu dostupni interesnoj javnosti, a dosadašnji uspeh predstavlja solidan osnov da Ekonomski fakultet Subotica aplicira i za naredni ciklus GEM projekta u 2010. godini.