04. februara 2010. godine

Promocija XVI Zbornika radova sa naučnog skupa „Tehnologija, kultura i razvoj“...


Zbornik radova je rezultat saopštenih radova i rasprava sa naučnog skupa, koji je održan na Paliću od 31. avgusta do 2. septembra 2009. Sadrži 35 radova, svrstanih u dve tematske oblasti, definisane Programom skupa.

Prva tema je bila posvećena Institucionalnom sistemu u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog balkana - oceni tekućeg stanja, ispoljenim posledicama takvog stanja i mogućim strategijama daljeg razvoja institucionalnog sistema. Istaknuto je da potpun i dobar institucionalan sistem na optimalan način reguliše ponašanje i kretanje društva. Slab institucionalni sistem reprodukuje i podstiče nepoželjna ponašanja i urušava razvoj.

Za društvo u tranziciji, za Srbiju i sve zemlje Zapadnog balkana, od primarnog je značaja izgradnja institucionalnog sistema koji će poboljšati performanse društva. Učiniti ga demokratskim, ekonomski efikasnim, kulturno bogatim i civilizacijski razvojnim. Iskustva ovih zemalja proteklih godina potvrđuju da je proces izgradnje valjanog institucionalnog sistema težak i često dugotrajan, jer se promenama i jačanju institucionalnih kapaciteta suprotstavljaju oni koji nastoje da očuvaju i povećaju stečene i ostvare nove privilegije.

Razmatranjem problema institucionalnog sistema u Srbiji, moglo se zaključiti da postoji sporost u definisanju novih mehanizama i odbacivanju neadekvatnih, deficit aktivnosti i resursa u otklanjanju slabosti, kompromitovanje primene noviteta u institucionalnom sistemu, kao i evidentno odsustvo političke volje da se izgradi i poštuje moderan institucionalni sistem, što veoma ilustruje i odsustvo prave institucionalizacije političkog života u Srbiji.

U vezi sa drugom temom Efektivnost istraživačkog i inovacionog sistema istaknuto je da, ocenjivano ljudskim kapacitetima, Srbija ima respektabilan istraživački sistem, koji je loše struktuiran kako sektorski, tako institucionalno i geografski. A loše struktuiran sistem ne može biti efektivan. Istraživački sistem služi isključivo sam sebi ili, u najboljem slučaju, marketinškim potrebama vlada čiji budžeti su i jedini izvori finansiranja istraživanja. Tražnja za rezultatima istraživačkog sistema ne dolazi od privrede, što je posledica tekuće privredne strukture zasnovane, ne na inovacijama i tehnološkom napretku i razvoju, već na transakcionim veštinama.

Takođe je ukazano da nacionalni inovacioni sistem praktično ne postoji, te otuda ne može biti nikakvih njegovih efekata.

U promišljanju oblikovanja budućnosti, i u Srbiji se često može čuti zalaganje za razvoj društva zasnovan na znanju. Faktičko stanje je da su tri ključna sektora za razvoj zasnovan na znanju - privredni, istraživački i univerzitetski - međusobno potpuno nepovezani, svaki ponaosob zatvoren u sebe, i svi nisko efektivni i "zarobljeni" preživljavanjem na kratak rok.

(Tekst: Prof. dr Danica Drakulić, Predsednik Organizacionog odbora naučnog skupa)