22. april 2010. godine

Naučni skup „Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu“, Palić ...


Internacionalni naučni skup „Strategijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu“ održan je po petanesti na Paliću, kao i u prostorijama Ekonomskog fakulteta Subotica, kao organizatora skupa.

Tema ovogodišnjeg naučnog skupa „Učenje, inovacija i rast organizacija u kontekstu strategijskog upravljanja“ pokazala se aktuelnom, na što ukazuje i činjenica, da na poziv za učešće u radu naučnog skupa pristiglo ukupno 171 prijava, sa različitim aspektima zvanične temi skupa. Posle detaljnog razmatranja pristiglih prijava i anonimne recenzije Programski odbor je izabrao 111 referata, koji su podeljeni u ukupno 8 sekcija. Programski odbor je na osnovu 2 nezavisne i anonimne recenzije prihvatila radove za prezentaciju na naučnom skupu. Od prihvaćenih radova 80% je bio prezentovan. Može se konstatovati da je rad naučnog skupa bio uspešan.

Plenarna sednica upriličena je na Palićkom jezeru, u prostorijama Eko centra. U okviru plenarne sednice svoja naučna dostignuća prezentovalo je šest profesora po pozivu, koji su svoje radove izložili pred brojnim gostima i publikom.

Rad skupa je u popodnevnim časovima preseljen u prostorije Ekonomskog fakulteta Subotica, i odvijao se u šest paralelnih sesija:
A. Informacione tehnologije u kontekstu razvoja, inovacije, učenja i upravljanja znanjem;
B. Inovacije, razvoj i učenje u kontekstu strategijske uloge računovodstva i revizije;
C. Inovacije, razvoj i učenje u bankarskim i drugim finansijskim organizacijama;
D. Kultura organizacionog učenja i strategijsko upravljanje;
E. Upravljanje razvojem i inovacijama: teorijsko-metodološki prilazi;
F. Upravljanje razvojem i inovacijama: aplikativni aspekti.

Po prvi put u okviru ovog naučnog skupa učesnici su dobili mogućnost da rezultate svojih istraživanja prezentuju i u okviru poster sesije, koja je postavljena u glavnom holu Fakulteta.

Referati su prijavljeni iz zemlje, ali i iz inostranstva. Ekonomski fakultet je imao čast da primi goste, profesore i asistente iz Republike Srpske, Rumunije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Poljske i Kine. Iz Srbije prijavljeni su radovi sa fakulteta kao i iz privrednog sektora: Ekonomski fakultet Beograd, Fakultet tehničkih nauka – Novi Sad, Ekonomski fakultet Niš, Fakultet organizacionih nauka, Ekonomski fakultet Kragujevac, Fakultet za menadžment, Fakultet za poslovne i pravne studije, Fakultet za preduzetni menadžment, Univerzitet „Educons“, Tehnički fakultet Čačak, Tehnološki fakultet Leskovac, Telekom Srbija, Univerzitet Megatrend, Univerzitet Singidunum, Visoka poslovna škola strukovnih studija Novi Sad, kao i više značajnih kompanija.

Fotografije Nikole Tumbasa su dostupne na adresi:
http://www.subotica.info/eventview.php?event_id=32398&tag_id=216

(Tekst: Prof. dr Đerđi Petkovič, predsednik Organizacionog odbora; Info servis Ekonomskog fakulteta Subotica)