efsu

07. jun 2011. godine

Stručna ekskurzija najboljih studenata sa smera „Računovodstvo i revizija“ i „Finansije, bankarstvo i osiguranje“: Zlatibor, 25-28. maj 2011. godine ...


Ispred Departmana za finansije, bankarstvo, računovodstvo i reviziju, rukovodilac Departmana, prof. dr Ljiljana Dmitrović Šaponja i asistent, mr Sunčica Milutinović, organizovale su, uz finansijsku podršku Ekonomskog fakulteta Subotica i brojnih sponzora, stručnu ekskurziju za 18 najboljih studenata pete godine sa smerova „Računovodstvo i revizija“ i „Finansije, bankarstvo i osiguranje“. Studenti su učestvovali na 42. simpozijumu Saveza računovođa i revizora Srbije na Zlatiboru koji se održao od 26–28. maja 2011. godine na temu „Kvalitet finansijskog izveštavanja: izazovi, perspektive i ograničenja“.

Na stručnu ekskurziju se krenulo u sredu, 25. maja 2011. godine. Na putu za Zlatibor, studenti zajedno sa prof. dr Ljiljanom Dmitrović Šaponja i mr Sunčicom Milutinović, obišli su, uz objašnjenje turističkog vodiča, luksuzni hotel „Izvor“ u Aranđelovcu, Topolu, Oplenac, vinariju „Aleksandrović“ u Vinči kod Topole i manastir Nikolje.

Topola je gradić u srcu Šumadije, koji broji nekih 7.000 stanovnika. Na brežuljku po imenu Oplenac, nadmorske visine 345 metara, nalazi se crkva Svetog Đorđa, monumentalno zdanje od belog mermera sa krovom u vidu pet kupola, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića. U okviru zadužbinskog kompleksa studenti su obišli i crkvu Bogorodice, koju je sagradio sam Karađorđe, zatim kuću kralja Petra I, u kojoj je živeo dok je nadgledao radove na izgradnji crkve, i restaurirani Karađorđev konak sa kulom.

Stručna ekskurzija je nastavljena posetom uspešnog preduzeća u tom kraju, vinarije „Aleksandrović“. U tom preduzeću studenti su se upoznali sa praktičnim apsektom organizacije računovodstva, cirkulacijom dokumentacije i finansijskim izveštavanjem od strane finansijskog direktora, g-đe Gorice Tanasijević. Studenti su nakon izlaganja i promotivnog filma imali priliku da degustiraju prvoklasna vina ove renomirane domaće vinarije, pre svih Trijumf, Harizma, Regent, Vizija…

Sledeća destinacija na putu za Zlatibor bio je manastir Nikolje, sagrađen u prvoj polovini XV veka. Manastir se nalazi u živopisnom klancu Nikoljskog potoka, na istočnim padinama planine Rudnik, u selu Šatornji 15 km udaljenom od Topole.

Na Zlatibor se stiglo u večernjim satima, a već sutra ujtutru je svečano otvoren tradicionalni simpozijum Saveza računovođa i revizora Srbije kome su studenti prisustovali u toku naredna tri dana. Tematske grupe koje su bile obrađivane po danima su:

Četvrtak, 26. maj
Kvalitet finansijskog izveštavanja – stvarna potreba korisnika
(izloženo 6 referata)

Petak, 27. maj
Nosioci i instrumenti obezbeđenja kvaliteta finansijskog izveštavanja
(izloženo 6 referata, među kojima i referat prof. dr Ljiljane Dmitrović Šaponja pod nazivom „Međuzavisnost kvaliteta korporativnog upravljanja i finansijskih izveštaja„)

Subota, 28. maj
Kontrola kvaliteta finansijskog izveštavanja: exante i expost
(izloženo 5 referata, među kojima i referat Dekana Ekonomskog fakulteta Subotica, prof. dr Nenada Vunjaka pod nazivom „Finansijski izveštaj i racio analiza - instrumenti strategijskog upravljanja bankom„ )

Sva tri dana radove su izlagali istaknuti poznavaoci teorije i prakse iz oblasti računovodstva i finansijskog menadžmenta iz zemlje i iz inostranstva. Pored naučno–stručnog karaktera, ovaj simpozijum ima i svoju drugu dimenziju izraženu kroz međusobnu razmenu iskustava vrsnih teoretičara i praktičara. Studenti su imati mogućnost upoznavanja sa problematikom računovodstva i finansija sa teorijskog i praktičnog aspekta kroz prisustvovanje simpozijumu i razgovor sa autorima naučnih i stručnih radova.

(Autor teksta i fotografije: Mr Sunčica Milutinović)