efsu

13. april 2011. godine

Predavanja nj.e. Volframa Masa, ambasadora SR Nemačke


13. aprila 2011. godine, u sklopu posete Subotici, njegova ekselencija ambasador SR Nemačke, gospodin Volfram Mas (Wolfram Maas), posetio je Ekonomski fakultet. Tom prilikom, vođeni su razgovori sa rukovodstvom Ekonomskog fakulteta, profesorima i asistentima, od kojih su mnogi boravili na stručnim usavršavanjima u Nemačkoj. Gospodin ambasador je upoznat sa istorijom, naučno-istraživačkim radom na Fakultetu, nastavnim planovima i programima na osnovnim, master i doktorskim studijama, centrima Fakulteta, a poseban naglasak je stavljen na dalje unapređenje saradnje sa naučno-istraživačkim institucijama iz Nemačke. Prodekan za međunarodnu saradnju, dr Marton Sakal, je upoznao ambasadora, gospodina Volframa Masa, o veoma dobroj saradnji Ekonomskog fakulteta sa DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) informativnim centrom u Beogradu i Fondom dr Zoran Đinđić, zahvaljujući kojima je veći broj studenata Ekonomskog fakulteta proteklih godina boravio u SR Nemačkoj na radnim praksama, stručnim usavršavanjima i razmenama studenata. Sastanku sa ambasadorom su prisustvovali i dr Frens Stöckel, direktor DAAD Informativnog centra Beograd i Saša Marković, koordinator programa Fonda dr Zoran Đinđić.

Nakon razgovora u dekanatu i konferencije za štampu, njegova ekselencija, ambasador Nemačke je održao predavanja studentima Ekonomskog fakulteta na temu „Political and Economic Transformation after the End of the East-West Conflict – Germany and Serbia”. Predavanju su prisustvovali studenti svih studijskih programa, saradnici, predavači i gosti Fakulteta. Nakon uvodnog predavanja, ambasador je odgovarao na mnogobrojna pitanja studenata o priključivanju Srbije Evropskoj uniji, kvalitetu privrednih odnosa Srbije i Nemačke, razlozima (ne)dolaska nekih velikih nemačkih preduzeća i banaka, specifičnostima Vojvodine u odnosu na ostale regije Srbije u kontekstu saradnje Nemačke i Srbije itd.

Domaćini uglednim gostima su bili dr Marton Sakal, prof. dr Jelena Birovljev, MSc Aleksandra Breu i MSc Ljubomir Pupovac.

Fotografije i snimke sa predavanja možete da pogledate na adresama:
http://www.subotica.info/eventview.php?event_id=36645
http://www.youtube.com/watch?v=d0i0P8frxEs
http://www.youtube.com/watch?v=FBrqXEI6UvU&feature=related


S poštovanjem,
Dr Marton Sakal
prodekan za međunarodnu saradnju
marton@ef.uns.ac.rs