efsu

03. jul 2013. godine

Stručna ekskurzija Departmana za Finansije, bankarstvo, računovodstvo i reviziju ...


Izveštaj o stručnoj ekskurziji studenata sa smera Finansije, bankarstvo i osiguranje, i Računovodstvo i revizija
Frankfurt, Amsterdam, Beč: 21-29.04.2013


Stručna ekskurzija studenata sa smera Finansije, bankarstvo i osiguranje, i Računovodstvo i revizija realizovana je u periodu 21-29. april 2013. godine, posetom sledećim institucijama:
 

1. Deutsche bank, centrala u Frankfurtu: gospođa Suzanne Braake (ispred službe za odnose sa javnošću banke) održala je veoma interesantnu jednoiposatnu prezentaciju na temu Finansijske performanse Deutsche banke. Uz glavnu temu prezentacije, g-đa Braake je iznela i kratak istorijat ove banke, verovatno najvažnije nemačke finansijske institucije, koja je igrala i igra važnu ulogu u kreditiranju nemačke privrede (komercijalnom bankarstvu). Uz to, ona je iznela niz interesantnih i manje poznatih detalja: da je ova banka u vreme svetske finansijske krize počela značajnije da posluje i sa sektorom stanovništva. Ona je objasnila i vlasničku strukturu kapitala ove banke i ljubazno odgovorila na kraju na sva pitanja studenata.

 

 

 

 

 

2. Evropska centralna banka, Frankfurt: Verovatno najinteresantniji i najvažniji deo celokupne stručne ekskurzije bio je poseta ovoj najznačajnijoj monetarnoj i finansijskog organizaciji Evropske unije. Impresivan je bio značaj koji je Evropska centralna banka pridala poseti grupe studenata iz Srbije, što se ogleda u visokom rangu zvaničnika ECB koji su održali prezentaciju na temu Evropska centralna banka – uloga, funkcije i odnosi sa Srbijom. Prezenteri su bili g-din Michael Olsen, visoki ekonomista (Principal Economist) ECB, koji je naročito upoznat sa saradnjom ECB sa NBS i Lucia Orszaghova. Ova prezentacija bila je naročito stručna, edukativna i sadržajna.

 

 

 

 

 

3. NYSE-EURONEXT Stock Exchange (Amsterdamska berza): gospodin Jacob Versteeg održao je jednoiposatnu prezentaciju o opcijama i opcionim strategijama propraćenu primerima iz prakse. Posle toga, studentima je pokazana bivša sala za trgovanje (trading room), koja poslednjih godina više služi kao ispostava njujorške i evronekst (ujedinjene evropske) berze za Holandiju.

4. Kompanija Heineken, Amsterdam: Studentima je predstavljen tehnološko-proizvodni proces, kao i istorija ove kompanije, uz multimedijalne prezentacije.

 

 

5. Parlament Austrije, Beč

 

 

Stručno-edukativni karakter ekskurzije dodatno je upotpunjen turističkom posetom Beču, uz obilazak znamenitosti i celodnevno razgledanje arhitekturalnih zdanja u gradu. Ekskurzija je ispunila svoju svrhu, budući da su se studenti bliže upoznali sa značajnim praktičnim aspektima finansijske i bankarske struke.